मधुमेह एक नयाँ महामारी..कसरि बच्ने ?

के हो मधुमेह ?
मधुमेह रगतमा चिनीको मात्रा बढी हुने रोग हो । इन्सुलिन नामक हर्मोनको उत्पादनमा कमी आउँदा वा इन्सुलिनले काम गर्न नसक्दा मधुमेह हुन्छ । इन्सुलिनले रगतको ग्लुकोजलाई शक्तिका रूपमा प्रयोग गर्न सहयोग गर्दछ । साथै बढी भएको ग्लुकोजलाई ग्लाइकोजनमा परिणत गरी सञ्चय गर्छ । तर, इन्सुलिनको कमी भएपछि शरीरले ग्लुकोजलाई प्रयोग गर्न र ग्लाइकोजनको रूपमा सञ्चय गर्न सक्दैन र रगतमा ग्लुकोजको मात्रा अनावश्यक बढ्न जान्छ । बिहान खाली पेटमा रगत जाँच्दा चिनीको मात्रा १२६ मिलिग्रामभन्दा बढी देखियो भने ब्लड सुगर बढेको मानिन्छ ।

 यदि १०० देखि १२६ मिलिग्रामको बीचमा देखियो भने मधुमेह रोग लाग्ने सम्भावना भएकोे मानिन्छ । त्यस्तै खाना खाएपछि सुगर दुई सय मिलिग्रामभन्दा बढी देखिएमा पनि ब्लड सुगर बढेको मानिन्छ भने १४० देखि १९९ सम्म भएमा मधुमेहको जोखिम मानिन्छ ।  रगतमा ग्लुकोजको मात्रा १८० मिलिग्रामभन्दा बढी पुगेको अवस्थामा मात्र पिसाब जाँचेर मधुमेह पत्ता लगाउन सकिन्छ । एउटा स्वस्थ व्यक्तिको रगतमा ग्लुकोजको मात्रा नियन्त्रित हुन्छ । ८–१० घण्टा मानिस भोकै रहँदा पनि रगतमा ग्लुकोजको मात्रा ७०–१०० मिलिग्रामको बीचमा रहन्छ भने खाना खाएको २ घण्टामा जाँच्दा यो मात्रा करिब १४० मिलिग्रामसम्म पुग्न सक्छ ।




मानिसले खाएको खाना शरीरभित्र ग्लुकोजमा परिवर्तन हुन्छ । मानव शरीरको प्रमुख शक्तिको स्रोत ग्लुकोज हो । शक्ति शरीरभित्र रहेका सेल्स (कोशिकाहरू) भित्र हुन्छ । ग्लुकोजलाई रगतबाट कोशिकाभित्र प्रवेश गराउने काम इन्सुलिनले गर्छ । इन्सुलिन पेटको प्यान्क्रियाज ग्रन्थीले उत्पादन गर्छ । यो ग्रन्थी रोगग्रस्त भएको अवस्थामा पर्याप्त मात्रामा इन्सुलिन उत्पादन हुन सक्दैन । फलस्वरूप ग्लुकोज कोशिकाभित्र प्रवेश गर्न नसकी रगतमै थुप्रिएर बढ्दै जान्छ र पिसाबबाट बाहिर निस्कन थाल्छ । यसले गर्दा शक्ति उत्पादनमा प्रयोग हुनुपर्ने ग्लुकोज त्यत्तिकै खेर जान थाल्छ ।
यो अवस्थामा रगतमा ग्लुकोजको मात्रा अत्यधिक बढेको हुन्छ भने कोशिकामा शक्तिको उत्पादन हुन नसकेर शरीर कमजोर हुँदै जान्छ । यही अवस्थालाई डाइबिटिज वा मधुमेह भनिन्छ । मधुमेहलाई चार किमिसमका वर्गीकरण गर्न सकिन्छ – टाइप वान, टाइप टु, जेस्टेस्नल र सेकेन्डरी ।
टाइप वान
यसमा इन्सुलिनको उत्पादन शून्य हुन्छ । त्यसैले यसलाई इन्सुलिनमा निर्भर रहने मधुमेह भनिन्छ । कुल मधुमेह रोगीको करिब १० प्रतिशतमा पाइने टाइप वान मधुमेह प्रायः बालबालिका र दुब्ला मानिसमा देखिन्छ । मधुमेहको लक्षण पनि छिटो देखापर्छ । यसमा इन्सुलिन सुई लिनैपर्ने हुन्छ । छिनछिनमा पिसाब लाग्ने, भोक तथा तिर्खा बढी लाग्ने, तौल अचानक घट्ने, अधिक थकान महसुस हुने यसका लक्षण हुन् । यो मधुमेह प्यान्क्रियाजमा भाइरसको संक्रमण, अटो इम्युन (आर्फ) र ५ प्रतिशतजति वंशाणुगत कारणले हुन्छ । यो अधिकांश आफंै हुने मधुमेह भएकाले यसबाट बँच्ने कुनै उपाय हँुदैन ।
टाइप टु
टाइप टु मधुमेह लाग्दा इन्सुलिनको उत्पादन पर्याप्त मात्रामा हुँदैन र इन्सुलिनले उचित मात्रामा काम पनि गर्न सक्दैन । यो मधुमेह नेपालमा सबैभन्दा बढी देखिएको छ । करिब ९० प्रतिशत मधुमेह रोगीमा टाइप टु मधुमेह पाइन्छ । यो प्रायः ४० वर्षभन्दा बढी उमेरका मानिसलाई देखिने भए पनि केहीलाई २० वर्षमा पनि देखिएको छ । मोटोपना र अस्वस्थकर जीवनशैलीबाट बढी हुने भएकाले यसलाई नियन्त्रण गर्न सकिन्छ । केहीलाई वंशाणुगत कारणले पनि हुन्छ । यदि वंशजमा छ भने जीवनशैली परिवर्तन गरे केही हदसम्म यसबाट बँच्न सकिन्छ । यो ३० देखि ५० प्रतिशतलाई कुनै पनि लक्षणबिनै देखिन सक्छ । शरीर कमजोर हुने, खुट्टा झमझम गर्ने, पिसाबमा कमिला लाग्ने, लामो समयसम्म घाउ निको नहुने यसका लक्षण हुन् । समयमै ध्यान दिए यो मधुमेहबाट बँच्न सकिन्छ ।

जेस्टेस्नल (गर्भावस्थामा हुने)
यो मधुमेह गर्भावस्थामा देखिन्छ र बच्चा जन्मिएपछि आफंै ठीक भएर जान्छ । यस्तो अवस्थामा बिरामीलाई औषधि दिन नमिल्ने भएकाले इन्सुलिन मात्र दिइन्छ । यो करिब ४ प्रतिशत गर्भवती महिलामा भेटिन्छ । यस्तो अवस्थामा मधुमेह देखिएका करिब ५० प्रतिशत महिलालाई बच्चा जन्मिएको ५ वर्षभित्र टाइप दुई मधुमेह हुने खतरा रहन्छ । गर्भको बच्चालाई तत्काल असर नपु¥याए पनि अनियन्त्रित जेस्टेस्नल मधुमेहले आमा र बच्चा दुवैलाई असर पु¥याउन सक्छ । यसले नर्मल डेलिभरीलाई खतरापूर्ण बनाइदिन सक्छ । शिशुको काँधमा चोट आउने तथा श्वासप्रश्वास समस्या हुन सक्छ । यस्तो अवस्थामा सिजरियन प्रसूतिको आवश्यकता पर्न सक्छ । जेस्टेसनल मधुमेह भएका आमाबाट जन्मिएका बच्चामा पछि गएर मोटोपनको सिकार हुने र टाइप टु मधुमेहबाट पीडित हुने सम्भावना हुन्छ । यस्ता समस्याबाट पीडित भएका महिलाले समय–समयमा ब्लड ग्लुकोजको मात्रा जाँच गरिरहनुपर्छ र नियन्त्रणको प्रयास गर्नुपर्छ ।
सेकेन्डरी
यो मधुमेह स्टेरोइड औषधिको प्रयोग, स्टेरोइड हर्मोनको गडबडी, प्यान्क्रियाज ग्रन्थीका रोग तथा वंशाणुगत रोग (डाउनसिन्ड्रम) का कारणले हुन्छ ।
जतिसक्दो चाँडो उपचार

डा. अंशुमाली जोशी, मधुमेह, थाइराइड तथा हर्मोन रोग विशेषज्ञ, अल्का अस्पताल
मधुमेहबाट दीर्घकालीन प्राणघातक परिणाम नजन्मियोस्, भन्नका लागि जनचेतना जगाउन आवश्यक छ । सबैभन्दा पहिले खानपान र व्यायामबाट मधुमेह नियन्त्रणमा ल्याउने प्रयास गर्नुपर्छ, आएन भने औषधि खानैपर्ने हुन्छ । उच्च रक्तचाप र मधुमेह समान प्रकृतिका रोग हुन् । यी दुवै रोग लागेको खण्डमा शरीरका अंगलाई दुईदेखि चार गुणा बढी नकारात्मक प्रभाव पर्छ । हृदयाघात, मस्तिष्कघात, मिर्गौलाघात, दृष्टिघात र अंगघात हुने सम्भावना एकदमै बढेर जान्छ । यसकारण रोगको गम्भीरता बुझ्नु आवश्यक छ । मुख बारेर, व्यायाम गरेर, औषधि खाएर पनि मधुमेह नियन्त्रणमा आएन भने इन्सुलिन लगाउनुपर्छ । इन्सुलिन सुईले अंग बिग्रने क्रम रोक्छ र रगतमा चिनीको मात्रा राम्ररी नियन्त्रण गर्छ । त्यसैले इन्सुलिन लगाउन डराउनु पर्दैन । रगतमा ग्लुकोजको मात्रा बढ्ने तर लक्षण नदेखिएमा बिरामीले औषधि उपचारतर्फ ध्यान दिँदैनन् । त्यस्तो अवस्थामा उपचार नगराउँदा अलि–अलि बढेको ग्लुकोजले पनि आँखा, दिमाग, मुटु, मिर्गौलामा असर पार्न सक्छ । यसकारण मधुमेहको उपचार जति सक्यो, चाँडो सुरु गर्नुपर्छ । त्यसैले मुधमेहका बिरामीले प्रत्येक ६–६ महिनामा आँखा, दिमाग, मुटु, मिर्गौलालगायतको परीक्षण गराउनुपर्छ ।
मधुमेहीका तीन शत्रु

डा. ओममूर्ति अनिल, डिएम, कार्डियोलोजी
मधुमेह भएका बिरामीमा हृदयाघात हुने सम्भावना दुई–तीन गुणा अधिक हुन्छ । यदि मधुमेह रोगीलाई उच्च रक्तचाप छ भने हृदयाघातको सम्भावना झन् बढी हुन्छ । मधुमेह र उच्च रक्तचापसँगै धूमपान पनि गरेमा यस्तो सम्भावना निकै गुणा बढी हुन्छ । यससँगै उच्च कोलेस्टेरोल पनि छ भने हृदयाघात हुने निश्चित हुन्छ । त्यसैले मधुमेहका बिरामीका लागि उच्च रक्तचाप, उच्च कोलेस्टेरोल र धूमपान तीन प्रमुख शत्रु हुन् । मधुमेहका बिरामीको कोलेस्टेरोल नै फरक खालको हुन्छ । यस्तो कोलेस्टेरोल मुटु वा अरु रक्तनलीमा टाँसिने किसिमको हुन्छ । यसलाई ‘अथ्रोजेनिक डिस्लिपिडेमिया’ भनिन्छ । यसैगरी धूमपान गर्नेको कोलेस्टेरोल पनि फरक किसिमको हुन्छ । धूमपानले नराम्रो कोलेस्टेरोललाई रक्तनलीको भित्तामा टाँसिने प्रक्रिया बढाइदिन्छ । त्यसैले यस्ता व्यक्तिले धूमपान गरेमा हरेकपटकको सेवनसँगै हृदयाघातको खतरा बढ्दै जान्छ । मधुमेह भएका बिरामीले खाली पेटमा वा खाना खाएर गरेको सुगरको ल्याब रिपोर्टमा मात्र ढुक्क भएर बस्नुहुँदैन । उनीहरूले ग्लाइकोसाइलेटेड हेमोग्लोविन (एचबिएवानसी) पनि परीक्षण गराउनुपर्छ । त्यसो गर्दा पनि सुगर नदेखिएमा मात्र ढुक्क हुनुपर्छ । मधुमेहका बिरामीमा रक्तचाप १३०/८० को वरिपरि हुनुपर्छ । खराब कोलेस्टेरोल १३० एमजी हुनु पनि खतरा मानिन्छ । मधुमेहका बिरामीले दैनिक कम्तीमा एक घण्टा हिँड्नु आवश्यक छ ।

,

1 comments

म एडम्स KEVIN, Aiico बीमा plc को एक प्रतिनिधि, हामी भरोसा र एक ऋण बाहिर दिन मा व्यक्तिगत मतभेद आदर। हामी ऋण चासो दर को 2% प्रदान गर्नेछ। तपाईं यस व्यवसाय मा चासो हो भने अब आफ्नो ऋण कागजातहरू ठीक जारी हस्तांतरण ई-मेल (adams.credi@gmail.com) गरेर हामीलाई सम्पर्क। Plc.you पनि इमेल गरेर हामीलाई सम्पर्क गर्न सक्नुहुन्छ तपाईं aiico बीमा गर्न धेरै स्वागत छ भने व्यापार वा स्कूल स्थापित गर्न एक ऋण आवश्यकता हो (aiicco_insuranceplc@yahoo.com) हामी सन्तुलन स्थानान्तरण अनुरोध गर्न सक्छौं पहिलो हप्ता।

व्यक्तिगत व्यवसायका लागि ऋण चाहिन्छ? तपाईं आफ्नो इमेल संपर्क भने उपरोक्त तुरुन्तै आफ्नो ऋण स्थानान्तरण प्रक्रिया गर्न ठीक

Write Down Your Responses

Nepali Online News Blog Latest Nepali News, Breaking News and Current News,Celebrity News

Powered by Blogger.