चिया पिउनु हुन्छ ? ब्ल्याक वा ग्रिन टीले क्यान्सरबाट पनि बचाउँछ



चिया कफी हाम्रो दैनिकीको अभिन्न अंग नै हो भन्दा पनि हुन्छ । अधिकाँश मानिसलाई चिया कफीको लत नै लागेको हुन्छ । चिया कफी पिउँदा हुने राम्रा र नराम्रा पक्षको विषयमा धेरै अघी देखि नै चर्चा हुँदै आएको छ । तर यसबाट बढी फाइदा हुन्छ कि घाटा भन्ने चाँहि अहिले सम्म निष्कर्ष निस्कन सकेको छैन ।


यहाँ चियाँ कफी खानुका फाइदा र घाटाबारे चर्चा गरिएको छ ।
डाइटीशियनहरुका अनुसार चिया र कफी दुवैमा क्याफिनको मात्रा अत्याधिक हुन्छ ।
क्याफिनका फइदा यस्ताः
१ मस्तिष्कलाई सक्रिय राख्छ र फ्रेस अनुभव भैरहन्छ
२ केही समयको लागि थकान समेत मेटाउँछ
३ सामान्य टाउको दुखाइमा समेत चिया कफी पिउनु राम्रो मानिन्छ
४ दम हुने विरामीले पनि चिया कफी खाँदा फाइदा हुन्छ
५ चियामा हुने ट्यानिन भाइरसलाई मार्न उपयोगी हुन्छ
६ चियाले शरीरमा हुने कोलेस्ट्रोललाई कम गर्छ
७ ब्ल्याक वा ग्रिन टी क्यान्सरबाट बचाउँन उपयोगी मानिन्छ
८ यसले मुखबाट निस्किने दुर्गन्ध पनि कम गर्छ
९ कफी पिउँदा अल्जाइमर, कलेजोको समस्या, पार्किन्सन र टाइप-2 डाइबिटीजको जोखिम समेत कम हुन्छ ।


क्याफिनका घाटाः
१ कफिनले शरीरमा उर्जको मात्रामा प्रभाव पर्छ । शुरुमा उर्जा दिएको जस्तो लागेपनि दीर्घकालमा यसले उर्जामा नकारात्मक असर गर्छ । र थकान महसुस हुन्छ ।
२ बढी क्याफिनको मात्र भयो भने शरीरमा कोलेष्ट्रोलको मात्रा बढ्छ । चार कप कफी पिउँदा शरीरमा कोलेष्ट्रोलको मात्रा ५ प्रतिशत सम्म बढ्छ ।
३ चाहिने भन्दा बढी क्याफिन सेवनले आन्द्रामा एक प्रकारको सतह जम्मा हुन्छ यसले पाँचन प्रणालीमा नकारात्मक असर पर्छ । बढी चिया कफी पिउने ब्यक्तिलाई कब्जियतको समस्या हुन्छ ।
४ चिया कफिको अत्याधिक सेवनले शरीरलाई कमजोर बनाउँछ र रक्तचाप समेत बढ्ने खतरा हुन्छ ।
५ चिया कफी बढी भयो भने एसिडिटी बढ्छ र निद्रा नलाग्ने समस्या हुन्छ । खासमा शरीरमा चिया कफी बढी भो भने मस्तिष्कमै समस्या हुन्छ जसले निद्रा लाग्न दिँदैन ।
६ चिया कफीमा हुने क्याफिनले टाउको दुख्ने र चिट्चिटेपन पैदा गर्छ ।
यति पढेपछि चिया कफीको सेवन गर्दा कति फाइदा वा कति घाटा हुन्छ भन्ने कुरा तपाइँ नै निर्क्यौल गर्नुस् ।


nepaliheadlines.com

, ,

0 comments

Write Down Your Responses

Nepali Online News Blog Latest Nepali News, Breaking News and Current News,Celebrity News

Powered by Blogger.